Typpi on tärkeimpiä kasvin tarvitsemia ainesosia. Se on tärkeä osa valkuaisissa, lehtivihreässä, vitamiineissa, hormoneissa ja DNA:ssa. Typpi on entsyymikomponentti ja siksi mukana kaikissa entsyymireaktioissa, ja sillä on aktiivinen rooli kasvin aineenvaihdunnassa. Kasvi imee enimmäkseen nitraatti- ja ammoniummuodossa olevaa typpeä. Se voi imeytyä myös pienten orgaanisten molekyylien kautta. Ravinteessa typen ja ammoniumin välisen tasapainon on oltava oikea, muutoin ritsosfäärin (lähinnä juuria olevan ympäristön) pH tulee liian korkeaksi tai matalaksi.
Kasveissa, joilla typenlähteenä on nitraatti, on enemmän orgaanista happoa. Tällä on vaikutuksensa mm. sadon makuun ja säilyvyyteen. Kasvissa nitroreduktaasientsyymi muuntaa nitraatin ammoniumiksi. Sen jälkeen ammonium sulautuu orgaanisiin molekyyleihin. Typellä on kasvua edistävä vaikutus. Kasvi saa isompia lehtiä ja oksia ja kasvullinen vaihe pidentyy.
Typestä lyhyesti
- Mikä se on ja mitä se tekee?
- Typpi on entsyymikomponentti ja siksi mukana kaikissa entsyymireaktioissa ja sillä on aktiivinen rooli kasvin aineenvaihdunnassa.
- Mitä voit nähdä?
- Purppuranväriset lehtiruodit.
- Kellastuvat lehdet.
- Lehdet varisevat pois.
- Mitä voit tehdä?
- Nosta ravinteidenannon EC:tä tai anna lisää typpeä.
Puutoksesta kertovat oireet
Lehtiruodit muuttuvat purppuranvärisiksi, lehdet kellastuvat ja varisevat lopulta pois.
Puutoksen eteneminen
- Seuraavaksi putoavat isommat lehdet kasvin keski- ja latvaosasta.
- Koko kasvi on väriltään hailakampi.
- Kasvin alaosan isommat lehdet muuttuvat vaaleanvihreiksi. Nyt pienempien lehtien lehtiruodit muuttuvat purppuranvärisiksi. Varteen ilmestyy tyypillisesti purppuranvärisiä pystyraitoja.
- Kasvin alaosan lehdet muuttuvat keltaisiksi ja sen jälkeen valkoisiksi. Lopulta ne varisevat pois.
- Kasvu estyy silminnähden, seurauksena lyhyemmät kasvit, ohuemmat varret, lehtiä muodostuu vähemmän ja ne ovat myös pienempiä.
- Keltaisuutta ja valkoisuutta tulee lisää kasvin latvaan ja keskiosiin.
- Kasvupisteiden lehdet pysyvät vihreinä pidempään, mutta eivät ole niin vihreitä kuin silloin, kun kasvin typpipitoisuus on normaali.
- Pakollinen kukinta käynnistyy ja lehtiä on selvästi vähemmän. Sato on selvästi heikompi.
Puutoksen syyt
Ravitsemus on vääränlainen tai siinä ei ole riittävästi ravinneainesosia. Paljon tuoretta orgaanista materiaalia sisältävät substraatit saattavat aiheuttaa typen puutoksen, sillä mikrobit sitovat typpeä. Typpeä voi sitoutua paljon, erityisesti ensimmäisinä viikkoina; sitä vapautuu myöhemmin, mutta yleensä se on liian myöhäistä.
Ratkaisut puutostilanteessa
Nosta ravinteiden annon EC:tä ja huuhtele substraatti sillä hyvin.
- Lisää typpeä itse ravinneliuokseen urean, verijauhon, puolijuoksevan lannan tai erityisen "yksiravinne"-valmisteen avulla.
- Suihkuta lehtien alapuolet typpiliuoksella. Paras aika siihen on päivän päättyessä, juuri ennen valon sammumista. Varo ettet aiheuta palamista.