Aikuinen sienisääski on pieni musta kärpänen, pituudeltaan n. 3–4 mm. Tavallisesti niitä nähdään parveilemassa kasvihuoneissa, sillä ne pitävät kosteudesta, korkeista lämpötiloista ja hajoavasta orgaanisesta aineesta. Viljelykasvisubstraatit tarjoavat otolliset olosuhteet niiden toukille, jotka ovat valkoisia ja jalattomia ja muistuttavat siten pieniä matoja. Ne käyttävät ravinnokseen orgaanista ainetta ja kasvien maanalaisia pehmeitä osia, kuten juuria, sekä myös varsia.

Sienisääskistä lyhyesti

Millaisia harsosääsket ovat?
Harsosääsket (suvut Mycetophilidae ja Sciaridae) ovat yleisiä huonekasvituholaisia, jotka viihtyvät kosteissa tiloissa.
Mitä voit nähdä?
Ensimmäiset näkyvät merkit: harmittomat aikuiset yksilöt lentelevät huonekasvien ympärillä tai kerääntyvät ikkunalle.
Mitä voit tehdä?
Järjestä kasvualustan ylle hyvä ilmankierto ja kastele kasvit kunnolla.

Sienisääskien elämänkaari

Aikuiset yksilöt elävät n. viikon ja laskevat hyvälaatuiseen, kosteaan maahan jopa 300 munaa. Toukat ilmestyvät näkyviin 4–6 päivän kuluttua munimisesta ja syövät kasvin juuria koko kaksiviikkoisen elämänsä ajan. Kotelovaihe kestää 3–4 päivää, jonka jälkeen nuoret aikuiset jättävät maaperän ja aloittavat uuden sukupolven. Koko elämänkaari munasta aikuiseksi on 3–4 viikon pituinen, lämpötilasta riippuen. Sienisääsken suhteellisen lyhyen kehittymisajan vuoksi ruukkukasvit voivat toimia isäntäkasvina jokaiselle vaiheelle — muna, toukka, kotelo, aikuinen — ja monelle sukupolvelle samanaikaisesti. Tämän vuoksi torjunta vaatii tavallisesti toistuvia levityksiä, kunnes eläviä munia ei enää ole.

Image
Fungus gnats - Pests & Diseases

Sienisääskien läsnäolon merkit

Sienisääsken saastuttaman kasvin oireita ovat äkillinen nuutuminen, elinvoiman menetys, heikko kasvu ja lehtien kellastuminen. Vakavissa saastumistapauksissa suuri osa kasveista menetetään.

Sienisääskien torjuminen

  • Tarkasta kasvit ennen ostamista perusteellisesti tuhohyönteisten jättämien merkkien varalta. Käännä maata varovasti kasvin juuren läheltä ja katso, näkyykö kirkkaita, vaaleita toukkia. Hylkää kaikki kasvit, joista lähtee lentäviä sienisääskiä.
  • Sienisääsket viihtyvät parhaiten kosteassa maaperässä; älä anna kasveille liikaa vettä, etenkään talvikuukausina, jolloin kasvit tarvitsevat vähemmän vettä. Kun ruukutat, vältä vettä pitävää orgaanista materiaalia, kuten levää, mikä voi houkutella hyönteisiä munimaan.
Image
Fungus gnats - Pests & Diseases

Menetelmät sienisääskien torjumiseksi

  • Jos sienisääskiä esiintyy, anna maaperän kuivua kastelujen välillä 2,5–5 cm:n syvyydeltä. Se ei ainoastaan tapa toukkia ja estä munien kehittymisen, vaan myös tekee maaperästä vähemmän houkuttelevan munimiselle.
  • Käytä maanpinnalle vaakatasoon asetettuja, keltaisia liima-ansoja, jotka nappaavat suuren määrän munimiseen valmiita aikuisia yksilöitä. Keltainen väri houkuttelee sienisääskiä, jotka on helppo poistaa ansasta ennen kuin ne ehtivät munia enempää.
  • Laita huonekasvien latvaosaan hyödyllisiä sukkulamatoja, jotka hävittävät toukkavaiheessa olevat tuholaiset. Sukkulamadot ovat mikroskooppisen pieniä suolinkaisia, jotka tunkeutuvat sienisääskien toukkiin sekä myös haitallisiin nurmikon ja puutarhan toukkiin, kirppuihin ja muihin maassa pesiviin tuholaisiin (ne eivät vahingoita kastematoja). Sukkulamatojen bakteerit tuhoavat vahingolliset hyönteiset vähitellen sisältä- ja ulkoapäin. Pitkäikäiset sukkulamadot ovat vaarattomia ihmisille, kotieläimille ja kasveille.