Mangaani on kaikille kasveille olennaisen tärkeä hivenaine. Mangaani toimii kasvissa kiihdytteenä eri entsyymireaktioissa, esim. yhteyttämisenaikaisessa vedenhajottamisessa, aminohappo- ja valkuaissynteesissä sekä kasvin solukalvojen ja viherhiukkasten kehittymisprosesseissa. Mangaani imeytyy yleensä juurten kautta. Kasvin sisällä sitä on vaikea kuljettaa, mutta ei niin vaikea kuin esim. kalsiumia tai rautaa. Pii ja molybdeeni parantavat kasvissa mangaanin kuljetusmahdollisuuksia.

Mangaanista lyhyesti

Mikä se on ja mitä se tekee?
Rautamangaani on tärkeä hivenravinne, joka toimii kasvissa eri entsyymireaktioiden kiihdyttimenä.
Mitä voit nähdä?
Lehden sivusuonten väliin ilmestyy keltaisia raitoja.
Mitä voit tehdä?
Käytä jotain hivenaineita sisältävää valmistetta (Tracemix).
Image
Manganese deficiency guide

Puutoksesta kertovat oireet

Mangaanin puutos aiheuttaa kasvissa erilaisia valkuaistuotannon vähenemisestä johtuvia fysiologisia muutoksia. Sen johdosta kasviin mm. sitoutuu vähemmän nitraatteja, mikä saattaa johtaa vaarallisen korkeisiin nitraattitasoihin. Lisäksi monet kemialliset reaktiot kasvin soluissa hidastuvat, mikä voi johtaa orgaanisten happojen muodostumiseen.

Puutoksen eteneminen

Eteneminen aikajärjestyksessä:

  • Kasvin latvan suurempien lehtien sivusuonten väliin ilmestyy keltaisia raitoja.
  • Nämä raidat leviävät myöhemmin yli koko lehden ja pieniä, keltaisia/ruskeita nekroottisia täpliä saattaa muodostua.
  • Lopputulos on pienikokoinen kasvi (-10 %), jonka hedelmien/kukkien tuotanto on minimaalista.
Image
Manganese deficiency guide

Puutoksen syyt

Käytännössä tavallisin syy on substraatin liian korkea pH. Raudan tavoin mangaani liukenee helposti substraatissa, jonka pH-arvo on matala. Jos pH on liian matala, kasvi voi saada liikaa mangaania. Korkeissa pH-arvoissa mangaani saostuu mangaanioksidiksi (MnO2), jota kasvi ei voi hyödyntää, mikä taas johtaa puutokseen.

Ratkaisut puutostilanteessa

  • Tarkista alustan pH ensimmäisten oireiden ilmaannuttua. Korkeat pH-arvot tarkoittavat, että kasvin saatavilla olevan mangaanin määrä on vähentynyt. Alustan pH:ta voidaan alentaa lukemaan 5,0–5,5 ravitsemuksen pH:ta alentamalla (pH min. [alas]).
  • Substraatin matala lämpötila voi olla syynä mangaanin heikentyneeseen imeytyvyyteen. Jos puutosta ilmenee, tarkista, että substraatin lämpötila on riittävän korkea (20–25 °C) koko päivän ajan.
  • Un engrais traité à base de champignons ou un fertilisant d’origine animale peut être utilisé comme engrais organique.
  • Myös jonkin hivenaineita (Tracemix) sisältävän valmisteen käyttäminen saattaa auttaa. Mangaanin puutos sinällään ei tavallisesti ole ongelma. Mangaanin kuljettamisen helpottamiseen kasvissa tarvitaan molybdeenia. Näin ollen ongelma voikin olla molybdeenin puutos. Myös korkeat fosforitasot saattavat johtaa hivenaineiden, kuten sinkin, kuparin ja (tietysti) mangaanin, vähentyneeseen saatavuuteen. CANNA neuvoo käyttämään seosta, jossa on kaikki välttämättömät hivenaineet. Hivenaineet voidaan antaa kasville joko ravinteidenannon yhteydessä tai lehdille suihkuttamalla. Suihkuta kasvi päivän päättyessä, ja suihkuta päivittäin vedellä palamien estämiseksi.

Liikaa mangaania!

Suurina pitoisuuksina mangaani saostuu mangaanioksidiksi (MnO2 tai musta mangaani), joka aikaansaa lehtiin kellanruskeita täpliä. Alkuvaiheessa pienet täplät ilmaantuvat lehden pää- ja sivusuoniin, myöhemmin ne leviävät suonten ulkopuolelle. Syynä liialliseen mangaanipitoisuuteen voi olla substraatin matala pH (< 5,0), tämä voidaan oikaista pH plus -valmisteella (ylös). Hapenpuute juuriympäristössä voi myös johtaa mangaanin puutokseen. Syynä saattaa olla liian märkä substraatti.

Tägit :