Vihannespunkit iskevät viljelykasveihin joka puolella maailmaa. Vihannespunkkeja on yli 1 200 lajia, joista enemmän kuin sataa voidaan pitää tuholaisina ja n. kymmentä erittäin pahoina tuholaisina. Tunnetuin ja ongelmallisin punkkituholainen on Tetranychus urticae (yleisnimityksiä ovat neilikkapunkki ja vihannespunkki). Ne lisääntyvät tavattoman nopeasti ja aiheuttavat lyhyessä ajassa suurta vahinkoa.

Vihannespunkeilla on neulamaiset suuosat, joilla ne imevät kasvien nesteitä. Suuret punkkiyhdyskunnat voivat peittää verkkoonsa koko kasvin. Verkkoja käytetään levittäytymiseen. Pienen kokonsa ansiosta punkit voivat siirtyä tuuletusikkunoiden kautta helposti paikasta toiseen.

Tuholaisista lyhyesti

Millaisia hyönteisiä vihannespunkit ovat?
Vihannespunkit eivät ole hyönteisiä vaan lähinnä hämähäkkejä. Ne kuuluvat hämähäkkieläinten luokkaan, josta käytetään tieteellistä nimeä Arachnida.
Mitä voit nähdä?
Yleensä vihannespunkit kutovat verkkoja. Kun vihannespunkit iskevät kasviin, sen lehtiin ilmestyy kellertäviä, kuolleiden kudosten muodostamia täpliä, jotka leviävät ja yhtyvät, kunnes koko lehti on saastunut. Lehti kellastuu, kuihtuu ja varisee lopulta pois. Jotkut lajit eivät kudo verkkoja ja elävät silmujen kärjissä, jolloin aiheutuneen vahingon näkee vasta sitten, kun silmun kärki avautuu.
Mitä voit tehdä?
Vihannespunkeilla on useita luonnollisia vihollisia, joita voi käyttää torjunnassa.

Vihannespunkkien elinkaari

Vihannespunkkinaaras laskee joka päivä 10–20 munaa, yhteensä 80–120 neljän viikon pituisen elämänsä aikana. Munat kiinnittyvät seittimäiseen verkkoon. 6-jalkaiset toukat kuoriutuvat 3–15 päivän kuluttua munimisesta. Vastakuoriutuneet toukat ovat lähes värittömiä ja niillä on kirkkaanpunaiset silmät. Toukat muuttavat muotoaan kolmeen kertaan 4–5 päivän sisällä, kehitysvaiheet ovat protonymfi, deutonymfi ja lopulta aikuisvaihe. Sekä aikuisella että nymfillä on kahdeksan jalkaa.

Image
Spider mite - Pests & Diseases

Vihannespunkin läsnäolon merkit

Ensimmäisiä näkyviä merkkejä ovat pienet kellertävät tai hyvin vaaleat täplät, jotka ilmestyvät yleensä lehtien keskisuonen ympärille tai suurimpien sivusuonten kohdille. Jos täplät suurenevat ja yhdentyvät, ne lehtien osat, joissa on tyhjiä soluja, muuttuvat vaaleiksi tai hopeanhohtoisiksi ja läpinäkyviksi.

Torjuminen

Vihannespunkin aiheuttaman vahingon riskin minimoimiseksi ja punkkien nopean leviämisen rajoittamiseksi lämpötilaa tulee laskea (< 25 °C) ja kosteutta lisätä (> 60 %), näin toimien punkkien lisääntymistä voidaan hillitä. Myös punkkien saalistajat tarvitsevat kosteat olosuhteet. Pidä viljelyalue puhtaana ja poista kaikki lehtijätteet. Riittävä kastelu on tärkeää, koska veden puutteesta kärsivät kasvit vahingoittuvat herkemmin.

Image
Spider mite - Pests & Diseases

Menetelmät vihannespunkin torjumiseksi

Kun havaitset merkit tuholaisten läsnäolosta (seitit lehtien yläosassa), poista hyökkäyksen kohteeksi joutuneet lehdet. Huuhtele kasvi perusteellisesti liuoksella, joka koostuu alkoholista ja saippuasta. Toista käsittely useita kertoja viikossa tai käytä tuholaisten torjuntaan luonnollista valmistetta. Tai jos käsittelyyn ei haluta käyttää vesipohjaista valmistetta, seitit voi poistaa pölynimurilla. Torjunnassa voi käyttää apuna myös tuholaisten luonnollisia vihollisia: petopunkkeja, leppäkerttuja, petoluteita ja korentoja.