Kalsiumia löytyy kasvista kaikkialta. Se on käytössä monissa kasvin prosesseissa, tärkein tehtävä sillä on kuitenkin kasvussa. Kalsiumilla on soluja säätelevä vaikutus ja se edistää kasvin stabiiliutta. Kasveilla on käytettävissään kaksi kuljetusjärjestelmää: puusolukko- ja siiviläputkijärjestelmä. Suurin osa ravinteista voidaan kuljettaa molemmilla järjestelmillä, kalsiumille tämä ei kuitenkaan ole mahdollista.

Koska kalsiumia voidaan kuljettaa lähes yksinomaan puusolukkojärjestelmällä, se on ainesosa, jonka liikkuvuus kasvissa on heikohko. Sen vuoksi juurijärjestelmässä on aina oltava riittävä määrä kalsiumia saatavissa, jotta kasvilla on mahdollisuus imeä sitä jatkuvasti.

Kalsiumista lyhyesti

Mikä se on ja mitä se tekee?
Kalsium on tärkeä kasvulle.
Sillä on soluja säätelevä vaikutus ja se edistää kasvin stabiiliutta.
Mitä voit nähdä?
Keltaisia/ruskeita täpliä, joita ympäröi terävä, ruskea ulkokehä.
Mitä voit tehdä?
Lisätä kalsiumia levittämällä nestemäistä kalkkilannoitetta, kuten kalsiumnitraattiliuosta.
Image
Calcium deficiency guide

Puutoksesta kertovat oireet

Ensi oireet näkyvät vanhimmissa ja suurimmissa lehdissä, aivan alimpien yläpuolella. Niihin ilmestyy keltaisia/ruskeita täpliä, joita ympäröi usein ruskea, terävä ulkokehä. Lisäksi kasvu tyrehtyy, ja vakavissa tapauksissa latvat ovat normaaleja pienempiä eivätkä sulkeudu.

Puutoksen eteneminen

Oireet katoavat usein nopeasti; viikossa tai kahdessa ensimmäisten pilkkujen ilmaantumisesta vanhempiin lehtiin. Täplät kehittyvät tavallisesti pienemmistä, vaaleanruskeista pilkuista, jotka sitten kasvavat kokoa ajan mittaan.

  • Kahden viikon kuluttua vanhemmissa lehdissä näkyy yhä enemmän täpliä, nyt usein myös lehtien reunoissa merkkinä kaliumin puutteesta tai oireina poltteesta. Täplissä on terävä ulkokehä eikä niitä ilmesty enää pelkästään lehtien reunoihin. Viive etenemisessä on usein nähtävissä jo viikon sisällä.
  • Joskus kasvupisteet rypistyvät ylöspäin, ja hedelmien ympärillä näkyy ohuita, pieniä lehtiä, joissa ei ole täpliä.
  • Vanhemmat lehdet kuolevat vähitellen pois ja nekroositäplien ympärille ilmestyy kellertäviä, epämääräisiä täpliä. Mitä vanhempi lehti, sitä vakavampi oire.
  • Kukinta heikkenee ja tyrehtyy lopulta kokonaan. Hedelmät pysyvät pieninä.
Image
Calcium deficiency guide

Puutoksen syyt

  • Viljely runsaasti kaliumia sitovassa ruukutusmultaseoksessa.
  • Juuriympäristössä liikaa ammoniumia, kaliumia, magnesiumia ja/tai natriumia. Eniten imeytymistä rajoittaa ammonium, vähiten natrium.
  • Liian korkean EC-arvon tai suhteellisen kosteuden liian korkean tai liian matalan arvon aiheuttamat haihtumiseen liittyvät ongelmat.

Ratkaisut

  • Jos EC-arvo on liian korkea substraatissa tai ruukutusmultaseoksessa, sitä voidaan huuhdella puhtaalla vedellä, tarpeen vaatiessa happovedellä.
  • alsiumia voidaan lisätä ravinneliuoksen kautta nestemäisten kalkkilannoitteiden – kuten kalsiumnitraattiliuoksen – keinoin. Jos ruukutusmultaseos on liian hapan, pH:ta voidaan lisätä kalkkimaidon avulla.
  • Käytä ruukutusmultaseosta, joka ei ole liian hapan. Hapan ruukutusmultaseos sisältää usein riittämättömästi kalkkia. Hyvä ruukutusmultaseos ja Coco-substraatit on jo kalkittu. Tiedoksesi: Ole varovainen kloridia sisältävien lannoitteiden kanssa.
Tägit :