Magnesium on monen muun ainesosan ohella kasveille välttämätön. Kasveissa se on lehtivihreän rakennuselementti ja siksi ensiarvoisen tärkeä yhteyttämisessä. Magnesiumilla on myös tärkeä tehtävä energiansiirrossa. Yhdessä kalsiumin kanssa se on myös hanaveden komponentti vaikuttaen veden kovuuteen. Epäorgaanisten magnesiumlannoitteiden perusta on sama kuin kaliumlannoitteilla.

Magnesiumista lyhyesti

Mikä se on ja mitä se tekee?
Magnesium on välttämätön kasveille, sillä se kuuluu olennaisesti yhteyttämiseen.
Magnesium on lehtivihreän rakennusosa.
Mitä voit nähdä?
Ruosteenruskeita täpliä.
Samean, epämääräisen keltaisen värisiä l täpliä lehtisuonten välissä.
Mitä voit tehdä?
Suihkuta 2-prosenttisella Epsom-suolaliuoksella 4–5 päivän välein n. viikon ajan.
Image
Magnesium deficiency guide

Puutoksesta kertovat oireet

Puutostilassa keski-ikäisten lehtien lehtivihreä hajoaa kukinnan huippuvaiheessa ja magnesium kuljetetaan kasvin nuoriin osiin. Tämä hajoaminen näkyy ruosteenruskeina täplinä ja/tai epämääräisinä, epäselvinä, keltaisina täplinä lehtisuonten välissä. Magnesiumin vähäinen puute tuskin vaikuttaa kukintaan, vaikka kukinnan kehittyminen pahentaakin puutoksen oireita.

Puutoksen eteneminen

 • Puutoksen ensimmäiset merkit ilmaantuvat n. 4.–6. > viikko. Keski-ikäisiin lehtiin (latvan alla) ilmaantuu pieniä, ruosteenruskeita täpliä ja/tai epäselviä keltaisia laikkuja).
 • Nuorten lehtien väriin ja hedelmien kehittymiseen puutos ei vaikuta.
 • Lehtien ruosteenruskeiden täplien koko ja määrä kasvavat.
 • Oireet leviävät koko kasviin, joka näyttää nyt sairaalta. Kun puutoksesta tulee akuutti, se näkyy myös nuorissa lehdissä ja kukkien tuotanto vähenee.

Puutoksen syyt

Magnesiumin puute iskee, koska imeytyminen estyy, seuraavista syistä:

 • Juuriympäristö on erittäin märkä, kylmä ja/tai hapan.
 • Suuri määrä kaliumia, ammoniakkia ja/tai kalsiumia (esimerkiksi suuret kalsiumkarbonaattipitoisuudet juomavedessä, tai runsaasti kalsiumia sisältävät saviruukutusseokset) verrattuna magnesiumin määrään.
 • Rajoittunut juuristo ja kasvin kasvaneet vaatimukset.
 • Viljelyalustan korkea EC, mikä hidastaa haihtumista.
Image
Magnesium deficiency guide

Ratkaisut puutostilanteessa

 • Kun puutos todetaan, parasta on suihkuttaa 2-prosenttisella Epsom-suolaliuoksella).
 • Lannoitus juurten kautta: Epäorgaaninen: Epsom-suolat hydroponisissa järjestelmissä tai Kieserite (magnesiumsulfaattimonohydraatti). Orgaaninen: kompostoitu kanan- tai karjanlanta.

Palautuminen

Korjaa mahdolliset syyt: Jos ruukutusmultaseoksissa pH on liian matala (alle 5), käytä magnesiumia sisältäviä kalsiumlannoitteita. Levitä vesiviljelyjärjestelmissä tilapäisesti ravinneliuosta, jonka pH on korkeampi (6,5). Kun EC on liian korkea, huuhtele ja/tai anna väliaikaisesti ainoastaan juomavettä.

Kun viljelet sisätiloissa, pidä juurten lämpötila välillä 20–25 °C. Hienoinen magnesiumin lisäys ei ole pahitteeksi. Ruukutusmultaseoksissa viljellessä magnesiumin liiallinen määrä ei näy kovin nopeasti.

Magnesiumin liiallinen määrä estää kalsiumin imeytymisen, ja kasvissa näkyvät liiallisen suolan aiheuttamat yleiset oireet;

 • kitulias kasvu, ja tummat kasvinosat.
Tägit :