Kookosturve on materiaali, joka jää, kun kookospähkinän uloimmasta kuoresta (tukikuori) on irrotettu kuidut. Vei 10 vuosisataa, ennen kuin tästä jätteestä tuli tulevaisuuden viljelyalusta. Ensimmäinen kuvaus kookosprosessista on peräisin 1000-luvulta arabialaisilta kauppiailta. Vuonna 1290 Marco Polo kuvasi menetelmää, jossa kookospähkinöistä irrotettiin kuidut. Tämä menetelmä pysyi muuttumattomana satoja vuosia. Kookosturvetta saatiin jätemateriaalina tehtaista, jotka käyttivät kookoskuituja purjehdusköysien ja tuolinistuinten raaka-aineena sekä patjantäytteenä.

Taustaa

Image
Coco in general

Vuonna 1862 kasvitieteilijä John Lindeley, joka oli myös puutarhuri ja Englannin Royal Horticultural Society -yhdistyksen sihteeri, toi kookosturpeen Englantiin puutarhaviljelyssä käytettäväksi kasvualustaksi. Yhdistyksen puutarhoissa suoritettujen onnistuneiden kokeilujen jälkeen alkoi kuitenkin tulla komplikaatioita, joihin olivat syynä materiaalin luontaisesti sisältämät vahingolliset ainesosat.

Ongelmia lisäsi vielä se, että käyttöä koskevaa tietoa ei vielä ollut saatavissa. Myöhemmin materiaalin huono laatu aiheutti eri viljelykasveille ongelmia siinä määrin, että kookoksen käyttö maataloudessa loppui. Kului toiset 100 vuotta ennen kuin keksittiin uudelleen, että kookos voisi toimia viljelyalustana. Uusien tekniikoiden ja analyysimenetelmien ansiosta kookoksesta tuli arvokas viljelyalusta. Kookosalustalla oli nyt mahdollista viljellä monia eri viljelykasveja menestyksellisesti.

Alan pioneerina CANNA oli vaikuttunut tämän materiaalin tarjoamista mahdollisuuksista. Vuosien menestyksekkään tutkimustyön tuloksena CANNA loi uuden viljelyalustan, jota täydennetään kookospohjaisella erityisliuoksella. CANNA toi ensimmäisenä markkinoille RHP-sertifioidun kookosalustan: CANNA COCO -alustan.

Image
Coco in general

Kasvit "pursuavat" ulos kookoksesta

Harjaantunut ruukutusmultaviljelijä kertoo kokemuksistaan CANNA COCO -alustasta: "Mansikat ovat tavallista paljon paksumpia ja painavampia. Ne eivät ole turvonneita eivätkä vetisiä, vaan todella mehukkaita. Nyt näyttää siltä, että saan suuremman sadon kuin koskaan ennen. Olen viljellyt kasveja viikon ajan, kuten tein ruukutusmultaseoksessakin, ja nyt ne kirjaimellisesti "pursuavat" ulos kookoksesta. Juuret kasvavat kuin rikkaruohot ja itse kasvit täyttävät alan paljon tavallista nopeammin. Kasvini eivät ole koskaan näyttäneet niin terveiltä. Parasta kaikessa on, että kookoksen kanssa ei voi tehdä virhettä."

COCO hydroponisessa viljelyssä

Kun kookos oli otettu käyttöön ruusujen kasvatuksessa vuonna 1986, selvisi, että se saattaisi olla ihanteellinen viljelyalusta juurten kehittymistä ajatellen, tuloksena suuremmat sadot. Valitettavasti ruusuilla saatua menestystä ei onnistuttu enää uusimaan muiden viljelykasvien kanssa. Kookoksen laatu ei ollut vakaa eikä sen käytöstä ollut riittävästi tietoa.

Vuonna 1993 lisääntyi tarve löytää turvepehkulle ja muille alustoille, kuten vuorivillalle, vaihtoehtoja, ja silloin CANNA käynnisti ensimmäiset kokeensa kookoksella. Tämä ei suoraan johtanut uuteen myyntiartikkeliin, "asiantuntijoiden" ajatukset vaikuttivat ristiriitaisilta eikä kookoksella viljelyyn liittyviin käytännön ongelmiin löytynyt ratkaisuja. Ainoa vaihtoehto selvittää objektiivisella tavalla kookoksen mahdollisuudet oli, että CANNA ryhtyi työhön itse. Kaksi vuotta myöhemmin CANNA toi markkinoille CANNA COCO -alustan, mikä oli alku ensimmäiselle kuluttajille suunnatulle kookosalustojen tuotannolle (Saksa, 1996).

CANNA COCO -alustan Saksan markkinoille tulon osoittauduttua menestykseksi se laskettiin markkinoille Alankomaissa vuonna 1997. Tulosten julkistamisen jälkeen tämän kookosalustan suosiota ei enää pidätellyt mikään ja sen markkinaosuus puutarhaviljelysektorilla kasvoi valtavasti. Vuoden 2000 lopussa Alankomaissa lähes 35 % ruusuista ja 40 % mansikoista kasvoi kookossubstraatissa.

Kookos on saavuttanut vahvan aseman muiden viljelyalustojen joukossa. Vielä vuoden 2015 käsittävät tiedot osoittavat, että CANNA-valmisteiden osuuden kokonaiskasvu kookostuotteiden markkinoilla on ollut vuositasolla 15 %. Helpon juurtumisen, suuren vedenpidätyskyvyn, hyvän vedenpoiston ja materiaalin erinomaisen stabiiliuden vuoksi kookoksen ominaisuudet hyödyttävät lisääntyvää määrää ruukutusmultaseoksia.

Sveitsissä viljellään korkealla tasolla

Image
Coco in general

90-luvun lopulla entinen Schlierenin (lähellä Zürichiä) viljelykeskus oli ensimmäisiä, jotka osoittivat kiinnostusta CANNA COCO -alustaan sen tultua markkinoille. Keskuksen kaksi työntekijää, Heinrich ja Gabriel, jotka olivat olleet alusta alkaen keskuksen toiminnassa mukana, ottivat liiketoiminnan hoitaakseen jatkaen sitä nimellä Growhaus. CANNA COCO -substraatin käyttöönoton jälkeen heidän käsityksensä tästä trooppisesta kuidusta ovat täysin muuttuneet.

Tähän asti liiketoiminnan kivijalka on ollut kokeilukokoonpano, jota on käytetty, kun useita suosittuja viljelyalustoja on vertailtu keskenään. Intensiivisten kokeiden jälkeen Heinrich ja Gabriel vakuuttuivat siitä, että CANNA COCO oli kaikkein tehokkain viljelyalusta. "CANNA on suosikkimme", Heinrich sanoi suoraan. Tämä viljelijä, joka on voittanut kannuksensa legendaarisessa Gärtnerei Enetbrugg -puutarhaosuuskunnassa, kehuu CANNA-tuotevalikoiman yhtenäistä laatua. "CANNA COCO -alusta menee muiden edelle ennen kaikkea helppokäyttöisyydellään. Leikkaa levyt, kastele tunnin ajan, se on siinä. Vaikka jotkut asiakkaistamme ovat käyttäneet samaa levyä kuuteenkin satoon, suosittelemme enintään kolmea", Heinrich sanoo hymyillen. Growhaus-tiimi kertoo alustan olevan myös vastustuskykyisempi ruukutusmultaseosten sienille.

Tässä on riittävästi syitä, joilla nämä menestyneet yrittäjät saavat puhuttua CANNA COCO -alustalle ja sen kanssa käytettäville ravinteille yhä lisää asiakkaita. Keskiverto Growhaus-puutarhaviljelijä saa CANNA COCO -alustalla sadostaan – lajikkeesta riippuen – helposti keskimäärin 10 % suuremman.

Tägit :