Hydroponiset viljelyjärjestelmät ovat valtavan suosittuja, ja suosio kasvaa koko ajan. Hydroponiset järjestelmät soveltuvat sekä pienimuotoiseen että laajamittaiseen viljelyyn. Toimintojen välitön seuranta täsmäravinteineen johtaa runsaampiin satoihin. Nykyiset edistykselliset mittauslaitteet ja kehittynyt tekniikka kokonaisuudessaan saavat tulevaisuuden näyttämään valoisalta. Hydroponisia järjestelmiä on jopa kehitetty tuottamaan astronauteille tuoretta ruokaa Marsiin suuntautuvilla tutkimusmatkoilla.

Taustaa

Image
Hydroponics in short

Sana 'hydroponinen' tulee kreikan kielen sanoista 'hydro' (vesi) ja 'ponos (tehdä työtä), kirjaimellisesti se tarkoittaa 'vesityö'. Ensimmäiset hydroponiset järjestelmät olivat käytössä jo antiikin aikana. Babylonin riippuvat puutarhat ja Meksikon asteekkien kelluvat puutarhat ovat ensimmäisiä hydroponisia järjestelmiä. Jatkuvan virtauksen ansiosta ruokaa tuottava viljely oli mahdollista ympäri vuoden.

Nykyisten hydroponisten järjestelmien perusta luotiin saksalaisten tiedemiesten von Sachs ja Knop vuosina 1865–1895 tekemien kokeiden jälkeen. He havaitsivat, että kasvit tarvitsevat kehittyäkseen tiettyjä ravitsemuksellisia ainesosia.

Ensimmäiset onnistuneet hydroponiset järjestelmät kehitti tri Gericke 30-luvulla Kaliforniassa. Toisen maailmansodan aikana näillä järjestelmillä tuotettiin amerikkalaisille sotilaille tuoreita kasviksia. Kaupallisiin tarkoituksiin hydroponisia järjestelmiä alettiin käyttää kasviksien ja kukkien tuottamiseen 70–80-luvuilla.

Hydroponinen on ...

Image
Hydroponics in short

Kasvien viljelyä ilman ruukutusmultaseoksia, siinä kaikki ravinteet annetaan veteen. Hydroponiset järjestelmät voidaan jakaa kahteen ryhmään: "oikeat" hydroponiset järjestelmät, joissa kasveja viljellään ilman substraattia (NFT, aeroponiset), ja substraattia käyttävät hydroponiset järjestelmät (vuorivilla, perliitti, kookos, savirakeet ja turve). Käytettävä ravinne riippuu järjestelmän tyypistä. Myös avointen ja suljettujen järjestelmien välillä on merkittäviä eroja.

Avoimissa viljelyjärjestelmissä (run-to-waste) substraattiin syötetään koko ajan tuoreita ravinteita, vanhat ravinteet poistuvat substraatista vedenpoistojärjestelmän avulla. Suljetussa järjestelmässä tai kiertojärjestelmässä ravinteita ei poisteta vedenpoistojärjestelmällä vaan ne kerätään ja toimitetaan kasveille uudelleen. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos viljelyssä ei käytetä substraattia tai jos substraatti pitää kosteutta suhteellisen vähän (poltetut savirakeet ja perliitti).

Hydroponisissa järjestelmissä on hyvin tärkeää, että ravinneliuos sisältää oikeassa suhteessa kaikki kasvin tarvitsemat ainesosat. Sopivin järjestelmätyyppi riippuu viljelijän mieltymyksistä ja kokemuksesta.

Hydroponisten järjestelmien plussat ja miinukset

  Avoin järjestelmä (run-to-waste) Suljetut järjestelmät (kiertojärjestelmä)
Plussat Helpompi seurata, saako kasvi jatkuvasti tuoreita ravinteita.

Sopii myös huonompilaatuiselle hanavedelle (EC 0,75 tai korkeampi).
Ravinteiden käyttö ei vaadi vedenpoistojärjestelmää.

Juurille paljon ilmaa saatavilla, kun käytetään oikeanlaista substraattia.
Miinukset Veden ja ravinteiden hävikki suurempi. Tarvitsee huuhtelua. Kierrätetyt ravinteet voivat levittää tauteja koko järjestelmään.

pH- ja EC-tasoja täytyy seurata.
Ravinne CANNA HYDRO CANNA AQUA
Tägit :