PKeskimäärin ruukutusmultaseos tarvitsee pH:n nostamiseksi 5–6 kg kalkkia per m3 (1 000 litraa). Kalkin lisäämisen jälkeen kestää muutama viikko, ennen kuin pH on vakaa. Jos kalkkia ei lisätä, tai ei lisätä tarpeeksi, eri ainesosien suuri pitoisuus, esim. mangaanin, raudan ja fosfaatin, imeytyy, mikä voi johtaa näkyviin liikaravitsemusoireisiin.
Kasvin alumiinipitoisuus voi nousta myrkylliselle tasolle, jolloin juuret ohenevat, se puolestaan johtaa siihen, että ravinteet imeytyvät huonommin. Jos ruukutusmultaseoksen pH on liian matala, lisää 20 gr kalkkia (Dolocal) 10 litraan vettä, tällä seoksella pH:n saa nousemaan yhden pykälän. Ruukutusmultaseoksen oikea happamuusaste on välillä 5,8–6,2. Lukemaa 6,2 korkeammat arvot voivat johtaa siihen, että fosfaatti tallentuu kalsiumfosfaatin muodossa, jolloin se on kasville vaikeammin saatavissa.
Markkinoilla olevien ruukutusmultaseosten laatu voi vaihdella suuresti. Alankomaissa RHP-säätiön toiminta tähtää turvevalmisteiden, multayhdisteiden, ruukutusmultaseosten ja substraattien – kuten kookos, perliitti, hohkakivi jne. – laadun ylläpitämiseen. Ne substraatit ja substraattikomponentit, joilla on RHP-laatumerkki, ovat turvallisia seoksia (vähän rikkakasveja ja tautivapaita), mutta ne eivät anna mitään takuuta hyvästä sadosta. Itse asiassa RHP-laatumerkki ei kerro mitään ruukutusmullan tarkasta rakenteesta ja kemiallisesta koostumuksesta. Ruukutusmultaseosten hinnat voivat vaihdella suuresti. Turvemultaan perustuvat ruukutusmultaseokset ovat yleensä halvempia kuin ilmavaan valkeaan turpeeseen perustuvat seokset, ja valkean turpeen karkeammat laadut ovat monin verroin kalliimpia kuin hienot laadut.
Luotettavin tapa mitata ruukutusmultaseoksen ravinnepitoisuutta on käyttää 1:1,5- uuttamismenetelmää, jolla voidaan määrittää juuriympäristön EC ja pH. Normaalisti valumaveden EC ja pH vaihtelevat, koska ruukutusmultaseos pystyy pitelemään monia ainesosia tai jopa torjua ne. 1:1,5-analyysi on parasta suorittaa 3–5 viikon kuluttua. Helpoiten teet tämän analyysin noudattamalla seuraavia vaiheita:
CANNA on suorittanut substraattiensa veden ja ilman suhteellisen tasapainon osalta käytännön kokeita erittäin huokoisista materiaaleista valmistetuilla ruukutusmultaseoksilla. Näitä multaseoksia verrattiin markkinoiden suosittuihin perliittiä sisältäviin ruukutusmultaseoksiin. Puolet kasveista laitettiin, eri viljelyhuoneissa, perliittiä sisältävään ruukutusmultaseokseen ja puolet ilmavampaan multaseokseen. Ilmasto-olot ja ravinteidenanto olivat kaikille kasveille samat. Kolmen viikon kuluttua voitiin nähdä selviä eroja. Ilmavassa multaseoksessa kasvaneet kasvit kasvoivat selvästi paremmin, keskimäärin 5 cm enemmän ja niiden varret olivat vahvemmat. Veltosti roikkuvia lehtiä oli yöaikaan vähemmän, merkki siitä, että kasvi sai riittävästi vettä pimeään aikaankin, mikä on optimaalisen kasvun ja kukinnan perusedellytys. Näiden kokeiden tulokset osoittavat hyvän ilmavuuden tärkeyden juuriympäristölle.
Hyvä sato edellyttää onnistunutta alkua. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, että ostat nimenomaan käyttämällesi viljelymetodille soveltuvia siemeniä: sisä- tai ulkoviljely. Parhaan tuloksen saat, kun noudatat siementen idättämisessä seuraavia vaiheita.