Härmä tunnetaan myös nimellä lehtihome, taudin levitessä lehdet käpristyvät, nekrotisoituvat ja varisevat lopulta pois. Itiöitä sisältävät sienirihmaston osat ilmestyvät näkyviin kasvin lehtihuokosista. Hyvässä valossa lehtien alapinnalla voi nähdä huopamaisen, harmaan tai purppuranvärisen, peitekerroksen.

Tietoa härmästä

Mikä härmä on?
Härmät ovat härmäsienten aiheuttamia yleisiä ja nopeasti leviäviä kasvitauteja.
Mitä voit nähdä?
Tavallisesti härmää löytyy lehden yläpinnasta, mutta poikkeuksiakin on. Lehti näyttää siltä kuin sen pinnalle olisi ripoteltu pulveria.
Mitä voit tehdä?
Pidä kosteus vähäisenä ja viljelypaikkasi puhtaana.

Tietoa härmäsienestä

Härmäsieni tunnetaan myös suvullisella nimellä Oidium. Ennen kuin oireet tulevat näkyviksi, lehtiin alkaa kehittyä rakkulamaisia laikkuja, joihin seuraavaksi ilmestyy härmälle luonteenomaista valkoista jauhetta. Lehti näyttää siltä kuin sen pinnalle olisi ripoteltu pulveria. Tavallisesti härmää löytyy lehden yläpinnasta, mutta poikkeuksiakin on. Eräs härmän tyyppi kasvaa vain lehden alapinnalla, joten se jää helposti huomaamatta. Taudin edetessä lehdet kuitenkin lopulta peittyvät kokonaan valkoisella kerroksella, joka voi levitä silmuihinkin, seurauksena sadon merkittävä pieneneminen ja laadun heikkeneminen.

Image
Oidium and Mildew - Pests & Diseases

Sienitaudin torjuminen

Paras tapa torjua tämäntyyppiset sienet on ennaltaehkäiseminen; jos sienet pääsevät asettumaan ja kehittymään kasviin, niistä on erittäin vaikeaa päästä eroon edes kemiallisilla sienimyrkyillä. Itiöitä voi yrittää torjua pitämällä viljelyalue puhtaana. Käytettävien välineiden on oltava puhtaat ja kädet tulee pestä aina ennen viljelyalueelle tulemista.

Image
Oidium and Mildew - Pests & Diseases

Menetelmät haitallisen eliön torjumiseksi

Tarkista vanhat lehdet vaaleankeltaisten laikkujen ja sienikasvuston varalta.

  • Poista epäilyttävät lehdet ja pidä ne uudelleensuljettavassa pakastuspussissa, lämpimässä paikassa, yhdessä kostean paperin kanssa. Kahden päivän kuluttua voit tarkistaa lehdet härmäsienen havaitsemiseksi, apuna voit käyttää suurennuslasia.
  • Poista saastuneet lehdet, mutta varo levittämästä sientä. Pese kädet aina huolellisesti ja säännöllisesti, mielellään alkoholipitoisella liuoksella.
  • Polta huolellisesti kaikki saastunut materiaali.
  • Muista, että käsittely pitää toistaa useita kertoja.